Theeaterterugblik

 

 

19 en 20 december 2014

 

Gedicht in het Licht in Haren. Een gezamenlijk project van De Culturele Raad van Haren en  "Een kopje theeater".  Op deze dag zijn door verschillende personen gedichten  voorgelezen in de caravan en in de winkelstraat hingen verschillende lantaarns met daarin een gedicht. Een gedicht kan ons even uit het alledaagse tillen, ons plezier en een glimlach bezorgen en soms onze gedachten even op een ander spoor zetten. Dat was de bedoeling. Bezoekers konden een gift geven voor de actie van Serious Request dat deze keer in het teken stond van sexueel geweld tegen vrouwen in oorlogsgebieden.
Helaas was het weer erg slecht. Veel regen en harde wind. Weer om thuis te blijven dus. De actie heeft 115,21 opgebracht waarvoor mijn hartelijke dank.

 

 

     

 

De God van de kinderen

Voor Elena Gascon-Vera

Zij kleedden haar uit en bonden haar vast
en sprekend met de precisie van diplomaten en
chirurgen
vroegen zij haar
in welke God ze geloofde
die van de moren of die van de joden
haar hoofd hangend en zo ver weg
bleef ze zeggen
Ik geloof in de God van de kinderen

Marjorie Agosan (vertaald uit het Chileens)

De schrijfster is uitgeweken naar de VS tijdens de dictatuur van Pinochet

 

 

19 november 2014

 

Vandaag weer op visite bij het groninger landschap bij het bezoekerscentrum De Buitenplaats (www.buitenplaatsreitdiep.nl) In de caravan die vol lag met herfstbladeren een verhaal over een vliegenzwam die zijn hoed verloor en met zijn vrienden naar de stad gaat om een nieuwe hoed te kopen. Een ongebruikelijk uitstapje voor 5 paddenstoelen en volgens de uil zeker niet zonder gevaar .......Daarna nog met elkaar zoeken naar kabouters.

 

    

 

 

   

 

27 september 2014

Tocht om de Noord, een prachtige wandeling op een prachtige dag. Zo'n dag is een cadeau !! "Ontdek de ziel van de molen" was het thema van deze dag. De route liep langs 15 molens in het mooie groninger landschap. De caravan stond bij de molen "De Eendracht" in Sebaldeburen. Met hulp van  molenaar Henk is de caravan op zijn plek gebracht. Een lange stoet van wandelaars is langs gekomen variërend in bijna looppas of gezellig kuiertempo. In totaal 4500 wandelaars hebben mee gedaan aan Tocht om de Noord !!  Aan een aantal wandelaars is het verhaal van Don Quichotte verteld, er is gezongen over een romantische molenaar die heel graag wilde trouwen met Marieke. Alle wandelaars hebben (... zonder hun wandeling te hebben moeten onderbreken...) het prachtige gedicht van Bert Schierbeek kunnen lezen. Een aantal wandelaars is vergezeld tijdens hun wandeling en hebben mogen luisteren.

 

Daar staat hij

al jaren te
wachten op
wind
tussen de boeren
hun huizen en koeien
in de wei
staat hij recht

zijn wieken stijf

en zwart

als hijzelf
de molen
wachtend op wind
op een heuveltje


(Bert Schierbeek, uit:Vlucht van de vogel, De Bezige Bij,1996)

 

 

 

  


  


  

 

 

14 en 15 juni 2014


Midzomerfestival bij het bezoekerscentrum De Buitenplaats (www.buitenplaatsreitdiep.nl)  van het groninger landschap (www.groningerlandschap.nl)
Twee dagen feest voor ouders en kinderen. Weer van alles te doen en te beleven. Kortom de moeite waard om een bezoek te brengen. Kijk voor meer activiteiten op hun  agenda. Na een opknapbeurt stond de caravan, voorzien van nieuwe tuit, deksel en handvat, midden op het festivalterrein. De rook en lucht  van vers gebakken brood hing rondom de caravan. Op verzoek van de organisatie van het festival het verhaal van de bijzondere koe weer verteld. Gezien de vele reacties een goede keus.
Het leuke van een klein theater is dat er tijd en ruimte is voor onverwachte dingen. Een imitatie van een koegeluid door Douwe is niet te onderscheiden van het geluid van een echte koe. En Bo heeft tot slot nog een goocheltruc laten zien. Dat is de charme van 'eenkopjetheeater'.

   

 .

 

 

 

14 december

 

Winterfair in Haren  met een verhaal over de herkomst van de  kleur van de sneeuw en wintergedichten, voorgelezen door een sneeuwman. Tussendoor winterfoto's van de omgeving van Haren met muziek van Rameau. En dat alles in een warme caravan.

 

Kou,

sneeuw en ijs, kielekiele kou kou, bloemen op de ruiten, sneeuw en ijs, kielekiele kou kou, toch wil je naar buiten, dus
slofjes uit, laarsjes aan, dasjes om, jasje aan, knoopjes dicht, goed gedaan, mutsje op en wantjes aan.

 


     

 

                

 

 

 

11 december 2013

 

Ik kan u een bezoek aan een van de bezoekerscentra van het groninger landschap (www.groningerlandschap.nl)  van harte aanbevelen.

Op  11 december stond de caravan bij de Buitenplaats Reitdiep (www.buitenplaatsreitdiep.nl), een prachtige plek waar veel te zien en te doen is. Wat is Groningen toch een mooie provincie. De vrijwilligers van Het GL hadden flink reclame gemaakt en dat heeft geholpen ! Het was druk en dat is mooi. Er waren zelfs wachttijden voor de caravan. De bijzondere koe nog maar weer eens van stal gehaald. Wist je dat een koe wel 50 kg mest per dag kan  poepen !

 

    

 

 

5 oktober 2013

 

Het functioneren  van onze samenleving  is voor een groot gedeelte afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Stelt u zich eens voor dat alle vrijwilligers stoppen met hun activiteiten. Dat zou niet best zijn !!  Vandaag was het open dag in de Speel-O-Theek van Hoogeveen die ook draaiende wordt gehouden dankzij de inzet van vele vrijwilligers en ik mocht daar staan met de caravan. Het was een zomerse dag en alles zag er feestelijk uit. Veel mensen hebben een bezoekje gebracht aan de caravan en geluisterd naar het verhaal van een bijzondere koe en als je niet goed op paste, vlogen  buiten de caravan, de poffertje je om de oren. Wat mij betreft is Hoogeveen de culturele hoofdstad van Drenthe.

 

   

 

 

 

 

 

14 september 2013

 

Wat is Roderwolde een prachtig dorpje. Ik kan me niet herinneren dat ik er eerder ben geweest en het is toch vlakbij de plaats waar ik woon. Gisteren was er de 2e Rowolmerfair en ik mocht daar staan met de caravan samen met mijn collega Wil. Een mooi terrein en veel vrijwilligers om alles in goede banen te leiden. Het paadje naar het terrein was smal maar net breed genoeg voor de caravan. Deels in de regen de boel weer klaar gezet. De braderiekikker weer op het krukje geplaatst (....een braderiekikker is een hele bijzondere en zeldzame kikker die weet dat ze niet mag springen en kwaken  op markten of braderieën. Zodra ze weer thuis is, mag ze weer springen en kwaken. En dat doet ze dan ook (!) want een hele dag stil zitten is geen pretje voor een kikker...)
Ondanks de regen toch weer een zeer gevarieerd publiek gehad in de caravan. Het was voor zeven dames aan de wijntafel uiteindelijk maar een kleine stap van de wijntafel naar de caravan. Voor zover ik weet, hebben ze er geen spijt van gehad. Later trof ik ze weer aan bij het volgende wijntafeltje. Zes giechelende meiden van de plaatselijke dansgroep in de caravan is ook een belevenis ! Ook drie vriendinnen op bezoek gehad  die zo aardig waren om even op de foto te willen. Nog meer mensen hebben de caravan bezocht en nagedacht over de kikker en verschillende mensen hebben uiteindelijk geluisterd naar het sprookje van Godfried Bomans. Het blijft een mooi verhaal.

 

 

 

 

12 juni 2013

 

 

De  caravan stond bij zorgcentrum De Dilgt in Haren voor gebouw de Mozart. Deze keer een stofzuigerslang en 2 blik en vegers als decor.

Een eenvoudig decor bij een grappig verhaal over Garriet Jan en een vertegenwoordiger in stofzuigers. Verschillende bezoekers hebben de moeite genomen om, weliswaar met enige hulp, in de caravan te klimmen. Hulde !! Volgende keer  staat er een ander opstapje hoor.
En wat is het dan leuk als een van de gasten zelf een gedicht gaat voordragen. Dank voor uw bezoek.

 

   

 

 

  

 

 

9 juni 2013

 

Het was een prachtige dag voor een  lange wandeling  rondom Zevenhuizen, het mooiste dorp van Groningen.
De 7e  editie van de Billie Turf Tocht (www.billieturftocht.nl)  De caravan  stond bij de boerderij van Jaap en Anneke op een hele  mooie plek.

Om even in de sfeer te komen van het sprookje van Godfried Bomans over een verliefde kikker ("Het aanzoek") heeft Jaap ons een kikkerpoel laten zien. Vele wandelaars hebben even stil gestaan bij de verliefde kikker en een aantal van hen hebben het sprookje gehoord in de caravan.
Om de wandelaars daarna even weer op weg te helpen en in het wandelritme te brengen, liep Margriet met dienblad en theepot een klein stukje mee.

Een heel kort gesprekje en wat peptalk !!  We hebben plezier gehad. Zo'n dag  is een cadeautje.

 

 

 

 

     

 

 

    

 

 

20 maart 2013

 

Heeft u wel eens met een caravan door een ziekenhuis gelopen?  Dat is niet een alledaagse activiteit maar 20 maart was het dan zo ver.

De caravan stond in de Beatrixkliniek van het UMCG met een programma speciaal voor kinderen. Deze keer niet  een programma van 10 minuten in de caravan maar een programma van bijna 3 kwartier buiten de caravan onder een grote theaterjurk. Een bijzondere ervaring.
Een wereldpremière ook voor de koe want voor het eerst heeft ze met een blinddoek achteruit over het slappe koord gelopen en Brit heeft de meeste poffertjes in de emmer geschoten met de katapult en de koeietas gewonnen...

 

 

  

 

 

 

   

 

9 maart 2013

 

De caravan stond bij zorgboerderij de Mikkelhorst in Haren. Deze prachtige  zorgboerderij is sowieso een bezoekje waard. Op 9 maart zijn hier pannenkoeken gebakken voor een goed doel. De bijzondere koe was weer van de partij en bovendien kon er met een echte poffertjeskatapult op een koe worden geschoten.

 

 

 

  

 

 

 

 

2 februari 2013

In het kader van het winterfestival in Haren stond de caravan bij het Clockhuys bij de ingang van de bibliotheek.
De caravan was ingericht als circusterrein. Er werd een kort verhaal  verteld over een boer die woonde in een klein dorpje op het groningse platteland vlak bij de grote stad samen  met zijn vrouw en 2 kinderen. De boer had vier koeien  met allen een bijzonder talent. Dit had grote gevolgen voor het dorp. Na dit verhaal  konden de bezoekers kijken maar een bloedstollende circusact van de jongste koe.
Dit alles natuurlijk weer onder het genot van een gratis  kopje thee of een  bekertje ranja.


 

 

 

 

 

  

 

21 en 22 december 2012

 

Vrijdag 21 december en zaterdag 22  december stond de caravan op de Brinkhorst. Met een kerstverhalen programma. Rob Bats (burgemeester), Mariska Sloot (GVH), Dieta Praamstra(CU),René Valkema (CDA), Ton Sprenger (PVDA), Eric Schenkel(GL),Wil Legemaat(D66), Marja de Jager (predikant  Gorechtkerk), Hein Bloemink (Harendekrant)  de mannen  van de brandweer, Marcel Korendijk, Henk van Hemmen en Arie Smedinga en ik zelf hebben onder het genot van een kopje thee met een koekje of een chocolaatje een zelf gekozen of  geschreven  kerstverhaal verteld.  De verhalen gingen  o.a.  over  een Kerstman die maar niet aankwam in Haren;  over de brandweer in Ardenberg die met steeds minder personeel toe moest; over een keizer die het echte kerstverhaal wilde horen maar eerst zelf moest veranderen; over een engel die niet goed had opgelet  en er pas heel laat achter kwam dat ook hij betekenisvol was; over een verloren schaap die terug gevonden werd in een stal; over een Kerstman uit Brielle die op verzoek een klein wonder kon verrichten  en daarmee iemand  een klein beetje kerstgevoel kon bezorgen. Het was voor de voorlezers en luisteraars een bijzondere ervaring in de caravan. Een compleet andere sfeer midden in een winkelstraat. Een van de laatste luisteraars op de vrijdag avond kwam de volgende dag  nog langs met een pak koekjes.

Maar het is toch wel  een hele  klus om bezoekers in de caravan te krijgen. Het is natuurlijk ook wel ongebruikelijk,  zo’n caravan midden in het  dorp en dan ook nog met de deur dicht, met soms onbekende mensen in een kleine ruimte en bovendien heb je geen idee wat er gaat gebeuren.  Daar stap je niet zo maar naar binnen. Ook  is  mij opgevallen dat veel mensen  het  nu  heel druk hebben. Er moet nog van alles worden gekocht  en bovendien is de parkeertijd in Haren beperkt. 
Wat is kerst.  Kerst, en zeker de voorbereiding op kerst is in ieder geval  veel drukte en haast. Kerst is “haast” zou je haast gaan denken.  Wat heeft iedereen het druk tegenwoordig. Ik zelf trouwens ook hoor !  Onlangs heeft iemand uit  Afrika (ik weet overigens niet wie)gezegd: “in het Westen heeft men de klok maar in Afrika heeft men de tijd. Iets om over na te denken….

Met dank aan het Clockhuys    en delicatessen-lunchroom Le Stelle  voor de gastvrije ontvangst en het  mogen halen  van water en het verzorgen van de afwas.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 september 2012

 

Het was een prachtige zaterdag voor de jaarlijkse Kunst en Cultuurmarkt in Haren. En het was druk !! Eigenlijk de hele dag de caravan vol met publiek die nieuwsgierig was hoe het af zou lopen met de kikker die verliefd was maar het niet durfde te zeggen. Grappig dat een kikker op een krukje midden op de markt  de aandacht kan trekken van veel nieuwsgierige mensen.

" Goeiedag mevrouw, mag ik u wat vragen? Er is wat bijzonders aan de hand met deze kikker. Kunt u misschien zien wat het is..? En mag ik u uitnodigen voor een kopje thee in de caravan want dan kunt horen hoe het  is afgelopen met deze kikker".

In de caravan werd het sprookje 'Het aanzoek' van Godfried Bomans en het gedicht 'De ooievaar' van Annie. M.G. Schmidt voorgelezen.

Nu is het gebruikelijk  dat er pas een illustratie bij een verhaal  wordt gemaakt  nadat het verhaal is verteld. In de caravan is het andersom gedaan. 3 kikkers, een ooievaar, een gummibal, een boek, een huisje, een bromvlieg en wat riet werden geheel naar eigen inzicht op een voorgeschilderde ondergrond, met een blauw en groen vlak, geprikt.  Bij de ene groep was het blauwe vlak water en bij de andere groep was het blauwe vlak de lucht.Wat kunnen fantasie of verbeelding toch leuk en verrassend zijn !!

 

   

 

 

 

 

9 juni 2012

 

Op 9 juni was de jaarmarkt in Eelde (www.eelderjaarmarkt.nl ).  Eelde staat van maart 2012 tot maart 2013 in het teken van  het verhaal. Op www.dorpvolverhalen.nl  kunt u hier meer over lezen. In het kader van dit project stond de caravan op de jaarmarkt. De publieke premiere voor 'eenkopjetheeater' . Door 5 personen  zijn verhalen verteld of voorgelezen onder het genot van een kopje thee of een bekertje ranja. Een verhaal over een jongen die uit de hemel  was gevallen, een verhaal over een pad en een prinses, verhalen over dieren en twee sprookjes van Godfried Bomans, Anna de eendagsvlieg en  De rijke bramenplukker.  Een van de bezoekers heeft iets van haar ervaringen op facebook geschreven  en heeft het laatste verhaal  de nieuwe titel  De frambozenman mee gegeven. Vanaf een uur of elf was de caravan min of meer voortdurend bezet. Mijn achterbuurvrouw kwam na haar bezoek nog weer terug met de mededeling:  "er zit waarschijnlijk  iemand op mijn droge worst"  en inderdaad kwam de worst even later te voorschijn. De sfeer was goed en dat is precies de bedoeling. Mensen raakten met elkaar in gesprek en kwamen weer een beetje op temperatuur want het was een koude winderige dag.

Een caravan is natuurlijk geen hotel met een grote voorraad kopjes voor alle bezoekers van de jaarmarkt dus moesten we tussendoor een aantal maal de afwas doen in het Loughoes. Al met al een leuke dag.

 

 

 

 

 

 

2 juni 2012

 

2 juni was er een zomerviering in de Gorechtkerk te Haren. De caravan heeft gediend als decorstuk. Na afloop van de viering is er koffie en thee  geschonken in het Gorechthuis en belangstellenden konden een kijkje nemen in de caravan. De caravan was versierd met zomergedichten en men kon kijken naar mooie zomerfoto's met een zomers achtergrondmuziekje.

Mijn neef Daniel Wijnja  uit Hoogeveen  heeft een erg  leuk verhaal geschreven. Het verhaal is voorgelezen en riep veel herkenning op:

 

Geen Campingmens.

Ik heb ooit een keer gekampeerd,  ja echt gekampeerd. Op een Camping. In een tent. Het was een gezellig weekend, maar ik snap werkelijk niet dat veel mensen na een jaar hard werken zichzelf van alle luxe ontdoen en drie weken op een camping gaan zitten. Ik heb er denk ik ook het karakter niet voor, kamperen. Ik zou het wel even volhouden misschien, maar zou na een tijdje toch echt toe zijn aan vakantie.

Nee het lijkt mij niet wat, drie weken lang in een tentje. Rug aan rug met die familie uit Amsterdam, want die zijn er natuurlijk dit jaar ook weer. Verhalen over het werk tot je er alles van weet tot in detail. Zo erg dat je moeiteloos een dag zou kunnen waarnemen. Gek word je er van. Vlak voor dat je je vingers in je oren wilt stoppen om keihard “la la la” te roepen, word je eindelijk verlost van het gepraat om een potje te gaan badmintonnen. Want ja, wat is nou een kampeervakantie zonder badmintonnen.

Na het badmintonnen maar even wat drinken dus loop je weer langs die gezellige buurman en daarna rug aan rug avondeten. Nasi, Campingnasi. Dus met ondefinieerbare stukjes. Het zou in het pak gezeten kunnen hebben, maar de kans is net zo groot dat het erin is gevallen toen je niet keek. Maar wegspoelen met ijsthee, waar ook altijd wat anders in drijft. Als het eten op is, is het tijd voor de vaat. Wel zestig meter verderop natuurlijk in het douchegebouw, waar de rest van de camping ook al is. Dus ook die buurman.

Voordat het donker wordt nog maar even badmintonnen en daarna wordt er gelezen. Tijdschriften. Omdat het schemerig is doe je er een lichtje bij aan waar alle insecten met vleugels uit de wijde omtrek op afkomen, dus de helft van de tijd zit je met je hand wegwuifbewegingen te maken. Maar je maakt je niet druk want het is vakantie. Jij niet, maar het gezin naast je wel. Die spelen monopoly met de hele groep. Je probeert er nog een vriendelijke groet uit de gooien als je er met je wc-rol onder je arm langs loopt omdat de nasi toch niet zo goed viel en je probeert het toiletgebouw zonder te struikelen te bereiken. Struikelen is catastrofaal. Je zou maar struikelen. Beide knieën door het grindpad en dan nog tweeënhalve week op die zere knieën moeten kruipen.

Als je weer op je stoel zit, is de drank bij de andere buren er een beetje doorgekomen dus maken die het achtergrondgeluid, terwijl de buurvrouw van schuin achter je komt vragen of je nog wat macaroni wil want anders moet het weg. Je zegt: “ja lekker”, maar denk “pleur op” en gaat weer verder met lezen.

Gelijktijdig met dat je de zoveelste poging doet tot het verder lezen is de volgende ergernis alweer in de maak. Bingo in de grote tent. Dus komt de hele camping in een lange stoet aan je tent voorbij en ze groeten je allemaal doordat brandende wij-gevoel wat iedereen heeft. Geheel in stijl, fleecevest en crocs komt de hele camping over dat schelpenpad voorbij slenteren.

Nu ben je het echt zat dus ga je nog “snel” even naar het toilet om vervolgens je “bed” maar eens op te zoeken. Nog even goed kijken of het wel de goede tent is want ze lijken zo op elkaar, om vervolgens met je stramme lijf omdat je al dagen op een hoogte van twintig centimeter boven de grond leeft je slaapzak in te gaan. Niet dat je kan slapen want de bingo is net afgelopen, maar je ligt er al wel met de beangstigende gedachte “ morgen is er weer een dag”.