Eenkopjetheeater:

 

‘Eenkopjetheeater’ is thee en theater samen. Stelt u zich eens voor, u loopt op een plek ergens in een dorp, stad of ergens in de natuur en er wordt u op een vooraf niet bekend tijdstip en op een geheel onverwachte plek een gratis kopje thee aangeboden gecombineerd met een kort programma of activiteit van ongeveer 10 a 15 minuten (…. ik zelf doe ongeveer 10 minuten over het drinken van een kopje thee…..) Even een korte pauze. De positief bedoelde activiteit is bedoeld voor maximaal een groep van 5 a 6 personen per keer. Een grotere groep is ook niet mogelijk omdat de plek waar het gaat plaatsvinden een speciaal hiervoor aangeklede en ingerichte caravan is. Een kleine groep biedt ook de mogelijkheid om mensen op een persoonlijke manier te ontvangen en te ontmoeten en dat is mede de bedoeling van dit “theeater”. Een caravan is eenvoudig te verplaatsen, biedt droog onderdak en er kan een kopje thee gezet en geschonken worden. Een mobiel “theeater” dus.

 

 

 

Programma:

Het programma kan bijvoorbeeld bestaan uit het vertellen van een verhaal of het voorlezen van een gedicht in combinatie met luisteren naar  muziek en kijken naar foto’s. Er zijn al heel veel mooie dingen gemaakt maar ook eigen ideeën of ideeën van anderen kunnen een plek krijgen in het programma. Dat is alleen maar mooi want volgens mij heeft iedereen wel wat bijzonders te vertellen of te doen ! (...en het gaat echt niet om professioneel theater want zelf ben ik ook geen professional ...) Het ontvangen van de gasten, het welkom heten, het schenken van de thee zal op een theaterachtige manier gebeuren in een theaterachtige sfeer.

 

 

 

 

Thee:

Als u geďnteresseerd bent in alles wat met thee te maken heeft, moet ik u teleurstellen. Ik heb geen verstand van thee . Voor juiste informatie over thee verwijs ik u direct naar de bibliotheek of internet.

Bij thee denk ik aan thee in een zakje van doorzichtig papier aan een draadje met een klein kartonnen labeltje. Bij thee denk ik aan Douwe Egberts en aan Pickwick maar zeker niet aan Camellia Sinensis. Camellia Sinensis zou de naam kunnen zijn van een opera zangeres of een enge ziekte maar volgens Wikipedia is het de naam van de theeplant (… even onthouden voor de quiz ” 2 voor twaalf” of “Per seconde wijzer”.. ) Er is zelfs een legende die vertelt dat de eerste theeblaadjes zijn ontstaan vanuit de oogleden van een Indiase monnik. Alles te weten maakt niet gelukkig want met deze wetenschap zou je toch nooit meer thee gaan drinken….

In mijn eigen beleving en herinnering creëert thee een sfeer van rust. Na een schooldag op de fiets terug naar huis, soms door de regen en dan eerst een kopje thee. De thee in een glazen theepot warm gehouden in een oude verkleurde theemuts met een metalen kliksluiting. Gewoon thee gezet met een theezakje. Soms met blaadjes in de thee omdat het zakje is geknapt en af en toe het hele zakje met labeltje en al in de theepot. Een kopje thee met natuurlijk een koekje, meestal een biscuitje. Thee is rust. Even bijkomen dus. Een rustig moment om te kunnen vertellen hoe je dag was maar ook om te kunnen luisteren hoe de dag van iemand anders was.

 

(Bron: toch een beetje Wikipedia)

 

 

Theater:

Als ik aan theater denk dan denk ik aan verschillende dingen. Ik denk aan mijn neef die ooit tijdens zijn toneelspel in het souffleurshokje is gevallen. Ik denk aan het decor wat tijdens een voorstelling in elkaar is gezakt. Ik denk aan de mooie bar van het filmhuis in de Poelestraat in Groningen en ik denk aan de hoge balkons van de Stadsschouwburg in Groningen. Je kunt daar kiezen voor een plaats op de eerste rang maar ook voor een plaats op de vierde rang. Die plaatsen hebben een bijzonder kenmerk want je ziet helemaal niets van het podium. Die plaatsen zijn dan ook luisterplaatsen.  Je zit dan dus eigenlijk in de Stadsluisterburg in plaats van de Stadsschouwburg. Ik denk aan het buurthuis of dorpscafé waar met enige regelmaat de meest geweldige kluchten worden opgevoerd met bijvoorbeeld de doorgaans bescheiden overbuurvrouw in een onvergetelijke hoofdrol.

Theater gaat over de plek waar iets gebeurt maar theater gaat ook over het gebeuren zelf.

Een theater kan een prachtig historisch gebouw zijn met ruime zachte stoelen op verschillende hoogte maar een theater kan ook een omgebouwd zaaltje zijn met gladde klapstoelen in krappe rijtjes. Theater kan een Griekse tragedie zijn in 4 bedrijven met professionele acteurs maar theater kan ook een goochel voorstelling zijn van een nerveuze amateur goochelaar. Theater kan groots en wervelend zijn maar theater kan ook eenvoudig en intiem zijn. Het grappige is dat het ene net zo leuk of mooi kan zijn als het andere. Er gebeurt iets.